Alma TALKS #3:
Food kritika a žurnalistika
termín: 28. 4. 2025 (od 9:30 do 18:30)
místo konání: ALMA Prague
Akce se bude konat v českém a anglickém jazyce. Na místě bude možnost zapůjčení sluchátek pro poslech simultánního tlumočení do obou jazyků.
Vzestup sociálních médií a digitálního obsahu do velké míry transformoval způsoby, jakými získáváme nejnovější informace o gastro trendech, i jak si utváříme názor na nově otevřené podniky v našem okolí. Zároveň však přinesl zásadní otázku: jak vyvážit okamžitost a dostupnost moderního digitálního obsahu s nadčasovým řemeslem důkladné, respektované kritiky, založené na hluboké odbornosti a citlivém porozumění pohostinského průmyslu?
Nejen kritici a novináři, ale i influenceři a restaurační ratingové platformy dnes mají jedinečnou moc formovat veřejné vnímání, určovat trendy a ovlivňovat úspěch gastronomických podniků. Co ale v rychle se měnící gastronomické kultuře skutečně znamená kvalitní kritika? Jak může gastronomická žurnalistika překročit rámec povrchních recenzí a zaměřit se i na širší etické, kulturní a ekologické otázky? A jak se toto odvětví proměňuje u nás a kam směřuje ve světě?
Třetí vydání AlmaTalks se ponoří do proměňující se podoby food kritiky a gastronomické žurnalistiky a nabídne platformu pro zamyšlení nad jejími různorodými dynamikami a budoucím potenciálem.
Témata, kterých se dotkneme:
PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Nicholas Gill (USA)
Nicholas Gill je autor, cestovatel a fotograf nominovaný na prestižní ocenění James Beard a André Simon. Běžně žije mezi New Yorkem a Latinskou Amerikou, zejména Peru, kde píše převážně o spojitosti mezi jídlem a biodiverzitou. Je spoluautorem několika kuchařek, včetně knihy Central s šéfkuchařem Virgiliem Martínezem, a pravidelně přispívá do publikací jako The New York Times, Saveur, Food & Wine, The Guardian a Fool. V roce 2027 vyjde jeho další kniha, Eating the Amazon.

Catherina Pugacheva (RU)
Catherina Pugacheva je nezávislá konzultantka, autorka a předsedkyně Akademie v rámci The World’s 50 Best Restaurants pro Rusko, východní Evropu a střední Asii. Od roku 2024 vytvořila více než 40 cestovních průvodců po Evropě a jihovýchodní Asii. V současnosti konzultuje s rostoucím počtem restaurací v Moskvě, St. Petersburgu i Dubaji. Po celém světě přednáší na témata nejnovějších trendů v gastronomii a strategií propagace podniku na mezinárodním trhu.

Lindsey Tramuta (USA)
Lindsey Tramuta je americká novinářka zaměřená na kulturu a cestování. Pravidelně přispívá do The New York Times, Bloomberg, Eater a Condé Nast Traveler a dalších publikací. Její první kniha, The New Paris: The People, Places & Ideas Fueling a Movement, vyšla v roce 2017. Její druhá kniha, The New Parisienne: The Women & Ideas Shaping Paris, byla vydána v roce 2020 a představuje více než 40 žen, které mění stereotyp „francouzské dívky“. Lindseyin podcast The New Paris pokračuje v tématech a diskusích z obou knih. Její nová kniha, The Eater Guide to Paris, vyjde 29. dubna 2025.

Max Jones (UK)
Max Jones je britský spisovatel, publicista a zakladatel Up There The Last, iniciativy zaměřené na uchování tradičních potravinářských technik. Ve své práci se věnuje tradičním konzervačním metodám a místním potravinovým tradicím. S backgroundem v oblasti sýrařství a food fotografie dokumentoval tradiční postupy napříč Evropou. Od roku 2018 žije v irském West Corku, kde píše, vede workshopy a zkoumá roli vyprávění příběhů při zachování potravinových tradic.

Lorraine Haist (DE)
Lorraine Haist je spisovatelka a kulinářská konzultantka žijící v Berlíně. Píše především o potravinové kultuře a gastronomickém průmyslu, se zvláštním zaměřením na zemědělství a ženy v gastronomii. Pravidelně přispívá do prestižních německých médií jako jsou Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, Salon a Effilee. Kromě své novinářské práce je předsedkyní Akademie pro The World’s 50 Best Restaurants v Německu, podílela se na rekonceptualizaci legendární mnichovské restaurace Tantris a radí různým gastronomickým podnikům v oblasti strategického brandingu.

Miroslav Lekeš (CZ)
Miroslav je šéfinspektorem gastronomického průvodce Gault&Millau pro Česko, Slovensko a Maďarsko. V minulosti vybudoval resort, úspěšnou restauraci oceněnou hvězdou Michelin a vinařství v Piemontu - srdci gastronomie, kde se vyrábějí slavná vína Barolo. Cestuje po celém světě při hledání kvalitní gastronomie a navazuje kontakty s předními světovými šéfkuchaři. Je členem prestižních rytířských řádů a vinařských klubů.

Jan Valenta & Zuzana Daňková (CZ)
Zuzi a Jan jsou spoluzakladatelé Taste of Prague, projektu, který organizuje gastronomické tours po Praze. Píší také blog o pražské gastronomii a jsou autory tištěného gastronomického průvodce po městě. Díky tomu si získali silnou sledovanost na sociálních sítích, zejména Instagramu a stali se zdrojem doporučení pro místní i zahraniční návštěvníky hledající tipy na jídlo a cestování po Praze. Pomáhají také restauracím s jejich prezentací na sociálních sítích a nyní provozují malé bistro v Praze (Šodó).

Lucie Svobodová (CZ)
Lucie je odpovědná za řízení zákaznické péče ve skupině Ambiente, jedné z nejvýznamnějších gastronomických společností v České republice. Odpovídá za strategii a směr věrnostního programu a zajišťuje, aby zpětná vazba každého z hostů, kterou Ambiente sbírá z různých zdrojů, byla integrována v rámci celého podniku. Pevně věří, že nespokojený host se může stát loajálním zákazníkem a že zpětná vazba od hostů je klíčová pro rozvoj jakéhokoli podnikání, nejen v gastronomii.

Lukáš Hejlík (CZ)
Lukáš Hejlík je český divadelní a filmový herec. Lukáš je také autorem projektu LiStOVáNÍ, cyklu inscenovaných čtení, a projektu Gastromapa, kde pravidelně bloguje, přispívá příspěvky a natáčí virální videa o nejnovějších restauracích, kavárnách a dalších gastro podnicích, které navštívil po celé České republice. Publikoval také řadu knih, produkuje TV pořady a podcasty o české gastronomii.

Klára Donathová (CZ)
Klára Donathová je česká advokátka, food kritička a gastronovinářka. S psaním recenzí restaurací začala v roce 2011 pro Lidové noviny a dlouhé roky působila v týdeníku EURO, kde připravovala ročenku TOP Restaurace. V současnosti píše pro Finmag a magazín Estate, kde se zaměřuje na gastronomické analýzy a trendy.